top of page
תמונת הסופר/תהמעיין חוצות הכרמל

לחשוב סימביוזה, לחשוב קיימות - תעשייה, אמנות, חקלאות

עודכן: 27 במרץ



המעיין הוקם מתוך אמונה שתרבות ובפרט כזו שתומכת בשיתופי פעולה, תיצור סימביוזה והפריה הדדית, רעיונית, חברתית וסביבתית לכל הנוכחים והמבקרים במקום.

וכמו בכל איזור תעשיה, גם אצלנו יש מלא רעשי רקע ופסולת מחומרים שונים שנזרקים מדי יום, ומשנים את האיזון הסימביוטי בין אנשים, תעשייה ומרחב.


האם ואיך אפשר ליצור תרבות המקדמת ״תפיסה בין תחומית״, כזו שתקדם שימוש בפסולת של אחד ותהפוך לחומר הגלם של האחר או במילים אחרות - איך אפשר להפוך את הלימון ללימונדה?

גילינו שאנחנו לא לבד ויש עוד יזמים ויוצרות כמונו ששמים בראש סדר עדיפויותהם את החשיבה המקיימת.


מהפכת הכלכלה המעגלית - תרבותית 

המילה קיימות יכולה להתפרש בצורות שונות ועל פני תחומים ומגמות שונות. במאמר זה נציג דוגמאות מעולמות התעשייה, האמנות והחקלאות בהן הקיימות באה לידי ביטוי בדרך קצת אחרת ונראה כיצד חשיבה מעגלית משפיעה על החומרים והיצירה שנראה בשנים הקרובות. 

לפניכם דוגמאות לא.נשים שיצרו סימביוזה בין תחומים שונים ובכך הטמיעו תפיסה תרבותית חדשה לגבי מהי קיימות.


תעשייה מקיימת:

קריאטרה - טכנולוגיית אדמה מעגלית

עדיטל אלה מעצבת מוצר מומחית בתחום הקיימות חלמה על עולם טוב יותר. בשנת 2000, היא יצאה למסע בהודו, במטרה לחקור שיטות ייצור מסורתיות שיוכלו להוביל לטכנולוגיות ברות-קיימא. במהלך שהותה שם, התרחש אירוע קטן שהיה נקודת מפנה בחייה.

יום אחד, בעת שתיית צ׳אי מקומי מכוס חרס מיובשת בשמש עדיאל הבחינה במנהג מוזר - לאחר השתייה הכוס פשוט הוטלה לקרקע. העניין היה שהכוס לא נשברה אלא התפוררה חזרה לגושי האדמה ממנה נוצרה.  


באותו רגע התגבשה בליבה ההחלטה להקים תעשייה שתייצר מוצרים פונקציונאךלים מחומרים טבעיים ללא שריפה (כמו בקרמיקה רגילה) כדי שבתום חייהם המוצרים יוכלו לשוב לאדמה בקלות ובכך ישלימו את חוק המעגל האקולוגי של  הטבע ״מעפר באת ולעפר תשוב״ 


קריאטרה היא דוגמא לסימביוזה המשלבת חומר טבעי, טכנולוגיה פורצת דרך ועיצוב חדשני בכך שהיא מייצרת תחליפים חזקים ומקיימים למוצרי בנייה בחוזק של בטון. 


״הטכנולוגיה הייחודית של חברת קריאטרה מאפשרת ייצור מוצרי בנייה אקו-חדשניים 100% טבעיים שמגיעים לחוזק של בטון תוך השקעת 5% מהטביעה האקולוגית והאנרגטית שלו. התכונות המוכחות של המוצרים המוגמרים מאפשרים פיתוח של מגוון רחב של יישומים מבניים ודקורטיביים״ (קרדיט - הציטוט לקוח מאתר האינטרנט של החברה) 



אמנות מקיימת:

טל טנא צ'צ'קס

טל טנא צ'צ'קס, היא אמנית ישראלית ואקטיביסטית חברתית אשר משתמשת בשאריות של נייר ממוחזר, זכוכית, ברזל, צעצועים וזבל כדי ליצור יצירות מתוך מטרה להעלות את המודעות לצריכה ולמשבר האקלים. 

לטל, שגרה ממש קרוב אלינו, בפרדס חנה, יש חזון אחד - השפעה.


״להשתמש באמנות כדי להצליח ליצור אדווה של שינוי בעולם״ טל טנא צ׳צ׳קס

והיא אכן עושה זאת ללא הרף, יש לה פרוייקטים רבים, אחד מפרוייקטי הדגל הסביבתיים שלה הוא כדור הים - 

יצירה משותפת שנעשתה עם הקהילה בחוף בוגרשוב. במסגרת פרוייקט שהוזמן על ידי עיריית תל אביב. הם אספו כמויות של זבל מהחוף וביחד יצרו כדור ים ענק 

לצפיה בסירטון הסבר:



יצירה נוספות ברוח המיחזור היא פסל פופאית, פופאית היא דמות אייקונית שבהרצאתה טל מספרת איך הגיע עד לדיסני כדי לקבל אישור להשתמש באייקון הזה. לאחרונה היא בנתה את פופאית כפסל שכולו עשוי משברי צעצועים.


צ'צ'קס היא דוגמא לאמנית אשר משתמשת בשאריות כמדיום אמנותי ובכך עוזרת להעלות מודעות לצריכה מקיימת.


חקלאות מקיימת:

יער מאכל המעיין

לא אנחנו המצאנו את הקונספט, הסימביוזה המקורית היא הטבע. פירוש המילה סימביוזה מיוונית היא ״לחיות יחד״ והיא מתארת יחסי גומלין בין אורגניזמים שונים התלויים אחד בשניה שכל אחד לא פחות חשוב מהאחר.  



כל דבר בטבע עובד בסימביוזה, ביער בריא למשל, יש יחסי גומלין. העצים זקוקים למיקוריזה, סוג של פטריה שתומכת מבפנים, הזרעים זקוקים למינרלים שבאדמה שזקוקה לגדל צמחים בשביל להכניס חמצן. הציפורים שמגיעות מקננות והחיות עושות את צרכיהן שהופכים לקומפוסט מלא במינרלים שהאדמה צריכה..וחוזר חלילה. 



יגאל גואטה

הטבע הוא ההשראה שלנו ולכן בשנה האחרונה הקמנו באיזור התעשייה המתחדש את מיזם ״יער מאכל המעיין״, מיזם חינוכי חברתי שמטרתו להעלות מודעות לסימביוזה המדהימה הזו שקוראת בטבע כי כמו שלכל פרט ביער יש חשיבות וייחודיות אנו מאמינים שכך גם הא.נשים. נשמח לארח אתכם לבוא להתחבר לאדמה וללמוד ממנה. 


פרוייקט היער הוקם בשיתוף פעולה בין שניר מכלוף, החווה האקולוגית עלה רם ויגאל גואטה שמגיע מ 15 שנות מחקר ולמידה מתחומי פרמקלצר, אדריכלות נוף, תיכנון יערות מאכל, גינון והקמת גינות קהילתיות ברחבי הארץ. 



״הקמנו את יער המאכל מתוך אמונה שהטבע, והחיבור לאדמה יביאו עמם ריפוי נפשי, פיזי וחיזוק ההערכה העצמית לאנשי הקהילה המקומית״ יגאל גואטה

ביער תמצאו סיורים, סדנאות, ימי התנדבות לשתילה, מפגשים לאור שקיעה ושקט מלא בציפורים. 



24 צפיות0 תגובות

Kommentare


bottom of page